• Ekobutik och Massage & Friskvård
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Payson Payment with Swish
FRAKTFRITT VID 500:-

FAQ Tygblöjor

FÖRDELAR MED TYGBLÖJOR

Förutom att det är en stor vinst för både ekonomin och miljön så är det också det bästa och mest naturliga du kan ha till ditt barn och bidrar till en bra miljö för ditt barns känsliga hud. Och tänk vad skönt att alltid ha blöjor hemma! Dessutom kan du vara säker på vad blöjorna består av och att de är giftfria. Ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1050 kg per barn som kan ta flera hundra år att brytas ned i naturen. Svenska blöjbarn fyller 14 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg tyg som dessutom kan återvinnas! Andrahandsmarknaden för tygblöjor är stor. Det finns tex en del olika facebook-grupper där man både kan sälja sina gamla tygblöjor eller köpa själv. Bra för miljön och plånboken!


ATT ANVÄNDA TYGBLÖJOR

Det är faktiskt inte så krångligt som man kanske först tror - och tänkt att alltid ha blöjor hemma! 

Mjuka och luftiga blöjor i bomull och bomullsmix är det naturligaste och skönaste material som du kan använda närmast huden. Tygblöjor har använts i årtusenden, engångsblöjor har bara använts en kort tid. All in Two-tygblöjan växer med ditt barn och passar under hela blöjperioden, vilket gör den väldigt prisvärd! Blöjan består av en vattentät ytterbyxa/skal och två inlägg i ekologisk bomull (ett litet och ett större) som du knäpper ihop med byxan/skalet. Man kan knäppa ihop det lilla och det stora inlägget för att på så sätt få mer absorption, men ofta räcker det med bara ett. Behöver man mer absorption exempelvis under natten kan du lägga extra inlägg löst i blöjskalet/blöjbyxan eller prova de så kallade nattinläggen. Blöjskalet/blöjbyxan kan återanvändas för 2-4 blöjbyten innan den behöver tvättas, eller om det har kommit bajs på den. Byt blöja ofta, det är skönast för barnet. Ingen mår bra av att springa runt med en kissig blöja. Tygblöjor kan behöva bytas ca varannan timme. Kissar barnet mycket eller sover länge förstärker du tygblöjan med extra inlägg.


HUR MÅNGA TYGBLÖJOR BEHÖVER MAN?

Du behöver ca 6-8 stycken All in Two-paket (alltså blöjskal + 2 blöjinlägg) och ca 6 stycken paket med extra blöjinlägg  (det är 2 stycken inlägg i varje paket med extra inlägg, finns i 3 varianter) och det räcker då till 24-28 stycken blöjombyten. Ett blöjskal kan du alltså återanvända flera gånger under samma dag och bara byta själva inlägget, men om det har kommit bajs på blöjskalet så behöver den också bytas. 


GÖR SÅHÄR

En tygblöja behöver sitta lite annorlunda mot en engångsblöja och ska sitta tätt emot ljumsken och något under naveln. Lägg inlägget i blöjbyxan/blöjskalet och justera passformen med kardborren och/eller tryckknapparna. Var noga med att inlägget sitter innanför blöjbyxan. Du kan behöva förstärka med extra frottéinlägg under natten eller om barnet kissar mycket. När blöjan är smutsig lägger du den i tvätten, blöjbyxan kan du använda 2-4 blöjbyten innan du tvättar den. När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och vrider ur den ordentligt. Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar. När man är på språng så är dessa Wetbags / PUL-påsar kanon!


TVÄTTINSTRUKTIONER

Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C i Zeolit-fritt tvättmedel - TIPS! Använd tvättnötter  (är egentligen en frukt och kan därför användas även av nötallergiker) eller Malin i Ratans tvätt/städ/disk-tvål  - det är helt naturligt, effektivt och det absolut snällaste för ditt barns känsliga hud och minskar hudirritation! För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren på blöjbyxan och undvik att öppna den innan byxan torkat då det sliter på kardborren. 

  •  När en blöja är använd sköljer du av den med kallt vatten och helst vrider ur den ordentligt. 
  • Tips: skölj blöjan med duschslangen i toalettstolen.
  • Lägg de halvfuktiga blöjorna i en hink. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken, blöjorna kan ligga upp till 3 dagar.
  • Blöjorna och blöjbyxorna tvättas vanligtvis i 60°C. För att få tygblöjorna extra rena kan du vid behov tvätta dem i 90°C. Stäng kardborren med tvättflikarna på blöjbyxor och Allt-i-ett blöjan. Tips: tvätta blöjor tillsammans med övrig tvätt.
  • Hängtorka helst tygblöjor och blöjbyxor. Man kan även torktumla blöjorna på skonsam värme, men det sliter mer på tyget. Torka aldrig Imse&Vimses produkter på ett varmt element eller handdukstork. Det blir för hett för polyesterlagret.


 ATT GÅ ÖVER FRÅN ENGÅNGSBLÖJOR

Om du nyligen har bytt från engångsblöjor till tygblöjor kan det ta några dagar innan stjärten har vant sig med den nya miljön. Nästan alla engångsblöjor innehåller superabsorbenter. Det är ett plastmaterial som suger upp fukt mycket effektivt, men även den naturliga fukten i huden vilket i sin tur kan leda till blöjeksem av olika slag. Mjuka och luftiga blöjor i bomull och bomullsmix är det naturligaste och skönaste material som du kan använda närmast huden. Tygblöjor har använts i årtusenden, engångsblöjor har bara använts en kort tid. Använd gärna torrinläggen Stay Dry som används vid t.ex. röd rumpa, läggs närmast huden och fungerar som en fuktspärr och håller huden torr.

Tänk också på att ta extra väl hand om ditt barns känsliga hud genom att använda bra naturliga oljor och salvor för att vårda och reparera huden - du hittar utvalda produkter för detta här: Hudvård Baby & barn 


Tygblöjor är en bra och smart investering för såväl plånbok som miljö - men framförallt hälsas skull!

DU HITTAR ALLA FINA SMARTA TYGBLÖJOR HÄR: Tygblöjor