• Ekobutik och Massage & Friskvård
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Payson Payment with Swish
FRAKTFRITT VID 500:-

Lilla kemikalieskolan - koll på innehållet!

Idag krävs bara att några få procent av innehållet är ekologiskt för att produkten ska få kallas för ekologisk. Det är alltså skillnad på ekologisk och ekologisk, vilket ställer höga krav på oss konsumenter att både läsa innehållsförteckningen och FÖRSTÅ den. Samma sak är det med begreppet naturligt som används på många sätt, mer eller mindre oärliga, bl.a. genom att skriva "naturligt ursprung" - men slutprodukten är inte särskilt naturlig. Exempelvis kan en olja vara både helt naturlig och ekologisk, men upphettad till en nivå där viktiga beståndsdelar förstörs eller försvinner helt. Jag har själv villat bort mig i denna djungel och gått på djupet för att lära mig och kunna välja ut de produkter som är verkligt bra och rena, som faktiskt är värda att kallas ekologiska och naturliga. Därför använder jag ofta begreppet RENA produkter för att förtydliga att det är bra produkter med bra innehåll som verkligen är naturliga och ekologiska. Jag säljer enbart hud-, hår- & kroppsvårdsprodukter som du kan lita på, från svenska tillverkare som ställer höga krav på råvaror och slutprodukt och som värnar starkt om hälsa och miljö!Varför är det så viktigt att ha koll?

Kroppen exponeras för kemikalier på olika sätt. En del hudvård, hårvård och rengöringsprodukter för hemmet (även mat) innehåller ämnen som enligt studier visat sig vara skadligt för både vår hälsa och miljön. Vissa rentav hormonstörande, allergi- och cancerframkallande, det är skrämmande vetskap! Observera att detta även gäller för vissa produkter avsedda för bebisar och barn. Kolla alltid innehållsförteckningen!

Även många av de konventionella produkter som finns för gravida innehåller ämnen som är påvisat hälsofarliga, vilket betyder att fostret i magen kan riskera att utsättas för ämnen som stör dess utveckling som i sin tur kan leda till bestående men längre fram i livet. Välj rena naturliga oljor och tvålar för hud- och hårvård samt naturlig rengöring av hemmet och tvätten - enklare än så kan det inte bli!Vanligt förekommande kemikalier

Nedan följer en lista med information om kemikalier som vi ofta stöter på i vardagen. Jag hoppas detta kan vara till hjälp så att du lättare vet vilka ämnen du bör undvika och varför.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Starka tensider (rengörare) som finns i konventionella produkter som vi hittar i livsmedelsbutikerna så som "vanlig" tvål, shampo, tandkräm, duschkräm, rengöringsprodukter för hemmet. Används bl.a. för att löddra och lösa upp fett. Torkar ut hårbotten och hår, kan irritera huden.

Ftalater: Används som mjukgörare och kan som tillsats i plast läcka ut under hela produktens livslängd och på så vis tas upp av din kropp. Vissa är hormonstörande eller misstänks vara det, vilket gör det svårare att få barn. Ny forskning tyder på ett möjligt samband mellan ftalater och beteendenedsättningar samt allergirelaterade sjukdomar hos barn.

PVC (polyvinylklorid/vinyl): Vanligt förekommande plastsort som används bl.a inom: byggindustrin, fönster, kablar, golv, matförpackningar, dialyspåsar, blodslangar, leksaker, skor, regnkläder, uppblåsbara badleksaker och mycket mer. Innehåller ofta tillsatsämnen bl.a mjukgörare i form av ftalater. År 2015 infördes ett förbud inom EU mot flera av dessa mjukgörare på grund av deras farliga egenskaper, men PVC som är tillverkad innan dess kan alltså innehålla skadliga mjukgörare. Se därför till att inte låta barn leka med äldre mjuka plastleksaker, byt ut gamla PVC-golv osv. Även om de farligaste ftalaterna är förbjudna så innehåller all mjuk PVC mjukgörare, oftast ftalater. Själva byggstenen i PVC, vinylklorid, är klassificerad som cancerframkallande.


Sodium Laureth Sulfate (SLES): Starka tensider (rengörare) som finns i konventionella produkter som vi hittar i livsmedelsbutikerna så som "vanlig" tvål, shampo, tandkräm, duschkräm, rengöringsprodukter för hemmet. Används bl.a. för att löddra och lösa upp fett. Torkar ut hårbotten och hår, kan irritera huden.

Parabener: Konserveringsmedel som tillsätts i kosmetika för att förhindra tillväxt av jäst och mögel. Vissa anses vara misstänkt hormonstörande, alltså skulle de kunna påverka hormonbalansen och leda till bl.a. svårigheter att få barn. Kan ge allergiska reaktioner.

PFAS: Vissa är cancerframkallande och kan orsaka leverskador, andra har i djurförsök visat sig påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet. Finns i vanliga produkter som smink, kläder, matförpackningar, elektronik och möbler. Är extremt svårnedbrytbara. Vi alla har det i blodet, till och med isbjörnarna långt borta i Arktis. De har en vatten-, fett- och smutsavstötande funktion och det finns tusentals olika kemikalier inom gruppen PFAS och alla framställs på konstgjord väg. Kallas också för högfluorerade ämnen eller per- och polyfluorerade ämnen. Används t.ex. för att impregnera kläder och för att din mat inte ska fastna i stekpannan. Kan lätt spridas i grund- och dricksvatten. PFOS och PFOA är två av de mest kända ämnena och är också de mest skadliga. PFOS är nu (förutom vissa undantag) förbjudet inom EU och PFOA förbjöds år 2020, men det tillkommer ständigt nya PFAS-ämnen från olika tillverkare. Detta är ämnen som vi ännu inte vet hur det påverkar människor, djur och natur. PFAS sprids i naturen och olika sorter sprids olika långt och olika snabbt.  Populationsstudier på människor visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-ämnen och sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar.